• Together, we contribute towards the creation of a brighter future for children in Africa

De belastingdienst kan meebetalen aan je gift!

Van giften die je doet aan IMBA kun je van de belastingdienst een deel terugkrijgen – ze zijn fiscaal aftrekbaar. Hierdoor kunnen de werkelijke kosten van je gift tot slechts zo’n 50% zijn het bedrag dat je doneert! Er zijn drie belangrijke opties, 1) eenmalige giften, 2) vastgelegde periodieke giften en 3) zakelijk geven.

Van het vastleggen van een periodieke gift maken op dit moment nog weinig donateurs van IMBA gebruik. Daarom leggen we in deze brief zo beknopt mogelijk uit wat de verschillende mogelijkheden voor donaties zijn. Wil je na deze informatie je periodieke gift vastleggen of wil je als BV je logo op de website van IMBA plaatsten? Laat het ons weten! We helpen uiteraard graag!

  1. Eenmalige giften

Als je eenmalig een gift doet aan IMBA is deze aftrekbaar in box 1. Je kunt de overheid daardoor laten meebetalen aan uw gift. Er geldt voor eenmalige giften een minimum drempel en een maximum als plafond. Je giften zijn aftrekbaar als ze op jaarbasis in totaal hoger zijn dan 1% van je verzamelinkomen, tot maximaal 10% van je verzamelinkomen.

  1. Vastgelegde periodieke giften

Als je jaarlijks of vaker geld wilt geven, kun je dat ook doen middels een periodieke gift. Je legt dan met een standaard formulier bij IMBA vast dat je jaarlijks een gift doet. Je doet dan elk jaar ongeveer eenzelfde donatie en doet dit minimaal 5 jaar lang. Het voordeel van een zo vastgelegde periodieke gift is dat er geen minimum drempel of plafondbedrag geldt. De hele gift is dus aftrekbaar, hetgeen al snel betekent dat de fiscus 42% of zelfs 52% van de gift aan je ‘terugbetaalt’. Als je bijvoorbeeld jaarlijks €200 wilt “uitgeven” aan IMBA dan kun je € 400 doneren – jij betaalt grofweg de helft en de fiscus betaalt de helft! Er zijn twee opties; of je doet zelf maandelijks of jaarlijks een donatie (bijvoorbeeld door middel van een “periodieke transactie” bij je eigen bank) of je machtigt IMBA om te incasseren d.m.v. een incassoformulier.

  1. Zakelijk geven

Als je een BV hebt, kun je ook zakelijk geven vanuit uw BV. (Voor een eenmanszaak, CV, VOF, etc. gelden de regels van particuliere giften.) Jaarlijkse giften tot een maximum van 50% van de fiscale winst zijn voor de VPB aftrekbaar. Het kan – als je de keuze hebt – voordeliger zijn om vanuit uw BV te geven, je vergelijkt dan wat beide opties je aan fiscaal voordeel opleveren. De dividendbelasting (box2) wordt hierbij ook meegenomen, om de kosten in privé te kunnen vergelijken.

NB: Giften zijn in een BV beperkt aftrekbaar, bedrijfskosten zijn volledig aftrekbaar. Het kan daarom slim zijn om een zakelijke gift ‘om te buigen’ naar bedrijfskosten, bijvoorbeeld door het plaatsen van een logo op de website van IMBA.

 Wat te doen?

1. Vul het formulier ‘verklaring periodieke gift’ in.
a. Het transactienummer onder kopje 4b hoef je niet in te vullen.
b. Vul eventueel het incassoformulier in zodat IMBA je gift automatisch afschrijft, wel zo makkelijk!
2. Stuur deze ondertekend op naar:
a. Madurastraat 77d, 1094 GH, Amsterdam
b. Of mail een scan naar penningmeester@imbanederland.com
3. Zodra we de documenten ontvangen hebben, sturen we deze ondertekend (inclusief transactienummer) naar je
terug voor je eigen boekhouding.
4. Je kunt nu je periodieke gift van je belastbaar inkomen aftrekken!

Vragen? Neem gerust contact op met penningmeester@imbanederland.com, zij staat je graag te woord!

IMBA International

Marijke Acket

Director

Marijke@imbainternational.com

IMBA Zimbabwe

John Mutumburanzou

Director

John@imbazimbabwe.com

IMBA Malawi

Enid Maluka

Project Coordinator

Enid@imbamalawi.com

IMBA Netherlands 

Job van der Zon

Chairman

Voorzitter@imbanederland.com